lördag 8 juli 2017

Vad behövs för att vara lycklig?

Blir man lycklig av att spendera pengar? Svaret de flesta lär vänta sig är ett klockrent "JA!",  men egentligen är det inte riktigt så enkelt. Jag vill hävda att spenderande av pengar gör oss lyckliga upp till en viss nivå. Pengar köper oss lycka så länge de faktiskt tillgodoser verkliga behov, därefter sjunker kvoten för hur mycket glädje pengarna köper i rask takt.

Psykologen Abraham Maslow tog fram en pyramid känd som "Maslow's hierarchy of needs", vilken illustreras som:
(By FireflySixtySeven - Own work using Inkscape, based on Maslow's paper, A Theory of Human Motivation., CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36551248)

Jag tycker att triangeln illustrerar våra mänskliga behov ganska väl. Givetvis kan man argumentera för att våningsplanen kan se annorlunda ut för olika individer, men modellen duger som en generalisering.

Plan 1, fysiska behov

Människans absolut mest grundläggande behov handlar givetvis om de fysiska behov som vi behöver för att överleva överhuvudtaget. Har man inte tillgång till mat, vätska, syre att andas, sömn osv så är inget annat viktigt.

Pengar som spenderas för att täcka våra mest grundläggande, fysiska behov gör oss absolut lyckligare än att vara utan. Även en viss nivå av lyx kan göra oss lyckligare, men det finns en gräns. Exempelvis kanske man älskar sova bekvämt och det kan vara värt att spendera säg 20 000kr på en ny säng, men jag tror inte att en säng för 200 000kr gör att man sover 10 gånger bättre (oavsett om man har råd med den eller inte).

Att hitta en sorts lägsta nivå för olika områden genom att lära sig vad man värderar högt, mellan eller lågt är viktigt för att uthålligt kunna spara en stor andel av sin lön. Tänk på att "jag vill ha X" är inte nödvändigtvis samma som "jag behöver X för att leva ett bra liv". Var ärlig mot dig själv, det är bara du (och eventuellt din familj) som förlorar på att spendera för mycket på olika kategorier.

Plan 2,  säkerhet

Säkerhet är något som vi alla behöver i någon mån. Känslan av att familjen har en bra hälsa, stabil inkomst, är trygga/säkra och att dessa inte riskerar att försvinna hursomhelst är viktigt för vår glädjenivå. Fokusen här ligger helt enkelt på att ta hand som sig själv och de som redan står en nära, de som man anser vara sin familjen (behöver inte betyda blodsband).

Samhället vi lever i påverkar till mångt och mycket vår upplevelse av hur säkra vi är. Inte minst olika media (TV-nyheter, nyhetssajter) osv spelar en viktig roll i hur många upplever sin säkerhetsnivå. Det är lätt för oss att glömma bort att även om det rapporteras om ett hemskt mord så betyder det inte att man själv löper större risk för att bli mördad. Inte nödvändigtvis iallafall.

De flesta kommersiella nyhetsutgivarna vill löpande gräva fram nyheter som chockar oss och får oss att vilja läsa just deras nyheter. Många känner ett intresse av att följa nyheterna trots att de sällan har någon faktisk inverkan på deras liv. Diverse "säkerhetsföretag" är sedan snabba med att försöka sälja på oss försäkringar och andra skydd mot både det ena och det tredje.

Det gäller att försöka hitta en säkerhetsnivå som man är trygg men utan att överdriva. Mitt tips är att aldrig köpa nya försäkringar, bilar eller vad det nu kan vara direkt på plats. Sätt en betänketid på säg 1 - 2 veckor och försök att googla fram huruvida den nya säkerhetsprodukten faktiskt fyller sin funktion och om den faktiskt behövs. Ifall svaret är ja, finns det något billigare alternativ som rimligtvis bör fungera lika bra? Att betala för överdrivet mycket säkerhet minskar man på de löpande inkomster vilket ironiskt nog gör att man får en mer osäker tillvaro.

Plan 3, kärlek och tillhörighet

När man klarar av nivå 1 och 2 ligger det nära till hands att man söker kärlek och/eller tillhörighet. Människan är ett socialt djur av sin natur och de flesta av oss blir lyckligare av meningsfulla relationer till andra människor. Behovet varierar givetvis från person till person, men de flesta av oss uppskattar relationen till partner, föräldrar, barn, vänner, arbetskollegor eller någon kombination av dessa.

Även djur kan hjälpta till med att fylla den här punkten i någon mening, framförallt lite mer socialt kompetenta djur som hundar och hästar. Tänk dock på att alla djur kostar pengar och om kostnaden gnager för mycket på marginalerna i ekonomin så hotas tidigare punkter.

För skojs skull kan det tilläggas att vi själva har en hund av modellen större. Både jag och frun är vana från barnsben att ha en hund i familjen så det känns fel att inte ha en. Samtidigt hade vår ekonomi varit ännu bättre om vi inte hade skaffat honom, men det är inget vi ångrar.

Plan 4, självkänsla

Självkänsla är något som blir allt viktigare när man redan känner kärlek och tillhörighet. Det ingår i människans natur att inte bara vilja ha en relation till andra människor utan även att kunna definiera den. Vi vill känna att vi är respekterade bland våra medmänniskor och att vi har ett bra rykte. Vissa av oss vill gärna vara ledaren i gruppen medan andra helst sitter lite mer i skymundan.

Så kallade sociala medier inkräktar på den här punkten på både gott och ont. Det är fantastiskt att man kan sprida information snabbt och effektivt till människor man bryr sig om i varierande utsträckning på t.ex. Facebook. Samtidigt dyker det upp en ny mängd problem som mobbning/hat/hot och annat otyg via olika Internet-baserade tjänster.

Mitt råd är inte att man ska sluta använda sig av t.ex. Facebook utan bara skaffa sig en hälsosam distans till sociala medier. Försök att se tjänsterna som verktyg som utnyttjas istället för att definieras av deras innehåll (detta är givetvis inte ett problem för alla).

Plan 5, självförverkligande

Nu har vi kommit till toppnivån, vilken handlar om att fokusera på sig själv och bli den människan som man drömmer om att vara. Detta kan uppnås genom t.ex. personlig utveckling, få utlopp för sin kreativitet och volontärarbete. Det som lockar med den här nivån är naturligtvis att man är fri att fokusera på vad man vill och i stor utsträckning är fri från den inhägnade levnadsstil som de flesta av oss dras med varje dag.

Avslutning

Personligen tycker jag att Maslows hierarki är ett bra verktyg för att någorlunda hålla koll på var man behöver lägga sina pengar. När man lockas av erbjudande som restaurangmat, fina bilar osv. är det värt att tänka till en extra gång om de faktiskt bidrar till att man blir lycklig. Huruvida man faktiskt blir lycklig av något eller inte kan vara förrädiskt då lyxigare produkter gärna marknadsförs som nödvändiga eller som att man "förtjänar dem". Oftast bidrar det i praktiken inte till att man lever ett lyckligare liv utan snarare ger en "endorfin-kick" av välbefinnande som försvinner ganska fort igen.

Ifall man löpande blandar ihop snabba och övergående glädjerus med faktiskt lycka så hamnar man lätt i dålig spiral. Nya saker måste inhandlas för att man ska få nya glädjerus samtidigt som beteendet hotar nivå 2 (säkerhet) i glädje-hierarkin. Var därför noga med att enbart tillåta dig den här sortens glädjerus ifall det finns goda marginaler. För varje sak som inhandlas som man egentligen inte behöver ökar risken för att man behöver ge upp något man faktiskt behöver.

Sammanfattningen blir att ja, pengar gör oss lyckliga men bara till en viss gräns. Efter att man har klättrat högre upp i pyramiden blir pengarna lätt ineffektiva om man använder dem på fel sätt. Därför är det en bra idé att säkra upp de punkter man redan har för att minimera risken att förlora dem. Ett bra exempel på detta kan vara ha en stabil kontantbuffert som kan säkra upp eventuella inkomsttapp eller ta den värsta smällen vid t.ex. akuta renoveringar.

Individer och familjer som är duktiga på att identifiera vad de faktist behöver för att vara lyckliga har mycket lättare att bibehålla höga sparkvoter, än de som inte gör det. När man vet vad man behöver blir man snarare överraskad av att andra lyckas bränna hela lönen varje månad.

2 kommentarer:

  1. Fint skrivet, har hört talas om andra "behovstrappor" men denna var simpel och bra, tycker att många skulle behöva läsa igenom och fundera. Tycker att din sista mening säger allt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!
      Ja, jag tror att det är bra att försöka hålla sig till enkla modeller
      om det är möjligt. Det är så mycket lättare att följa dem ifall man
      kan komma ihåg dem ;)

      Radera