onsdag 1 december 2021

Evolution - uppdatering

Min analys av Evolution publicerades den 2:a november. Sedan dess har det onekligen hänt en del med aktiekursen som är ner ca 29% sedan dess. Det som initierade den stora nedgången var en anonym rapport till myndigheterna i New Jersey om att det förekommer illegalt spelande via Evolutions tjänster.

Kortfattat är kärnan i rapporten att personer i länder som USA har sanktioner mot (som exempelvis Iran) kan komma åt Evolutions tjänster ifall en serie tekniker används i kombination med VPN-tunnlar för att lura systemen. Rapporten försöker också visa på att ytterligare teknik kan används för att överföra betalmedel och faktiskt satsa pengar i spelen. 

Ifall det ligger något i att dessa personer kan komma åt Evolutions tjänster är det förstås inte bra. Samtidigt är det svårt att skydda sig mot mycket sofistikerade teknikanvändare och risken är egentligen kopplad till hur internet fungerar. Även om anklagelserna är sanna så har jag svårt att se att påföljderna för Evolution blir särskilt allvarliga så länge det är uppenbart för myndigheterna att bolaget vidtar rimliga åtgärder för att förhindra dessa personer från att spela. Att det finns personer som kan arbeta sig förbi tekniska spärrar får man nog, tyvärr, kallt räkna med. 

Angående möjligheten att sätta in pengar är det viktigt att förstå att Evolution inte tar emot insättningar direkt från spelarna. Bolaget får sina intäkter från speloperatörerna i form av ersättning för dedikerade bord och som del av omsättningen i spelen. Utöver detta ligger ansvaret för att identifiera och känna till kunderna (KYC, Know Your Customer) på speloperatörerna. 

Oavsett så har bolaget skickat ut PM och hållit en konferens i ett försök att lugna aktiemarknaden. Detta har inte fungerat särskilt väl. Situationen har dessutom förvärrats av att analyshuset ABG Sundal Collier började ifrågasätta Evolutions ansvar kring KYC och hur stor del av bolagets intäkter som kommer ifrån illegala (svarta) marknader. ABG tror att en substantiell del av Evolutions intäkter kommer från illegala marknader och att finns en stor nedsida om bolaget tvingas neka dessa kunder åtkomst till sina tjänster för att rädda sina licenser. Efter dessa anklagelser tilltog raset i aktiekursen ännu mer.

Att Evolution är aktiva på gråa marknader är känt sedan tidigare då enbart ca 40% av intäkterna kommer från reglerade (vita) marknader idag. Bland de gråa marknaderna är det förstås inte en fråga om att det är olagligt att spela online, bara att det inte är direkt olagligt. Givetvis får man acceptera att det ändå handlar om riskbedömning utifrån den specifika lagstiftningen i varje oreglerat land.

Ifall det skulle visa sig att Evolution medvetet erbjuder spel på svarta marknader så kan det förstås innebära verkliga problem på sikt. Detta skulle kunna innebära allt från tappade intäkter från dessa marknader till förlorade licenser och kanske även kunder (speloperatörer) på grund av tappat förtroende. Det finns förstås också en möjlighet att påföljderna helt uteblir eller blir begränsade. 

Den stora frågan är såklart hur man ska ställa sig till dessa anklagelser. För egen del har jag sålt av innehavet i Walt Disney och köpt fler Evolution-aktier för allt tillgängligt kapital under raset. Detta på grund av att jag känner förtroende för bolagets ledning, och det är min uppfattning att de är noggranna och försiktiga med hur de driver verksamheten. Ifall det visar sig finnas substans bakom anklagelserna blir det förstås en tung nedgång i portföljen, men jag väljer att tro på Evolution till dess att motsatsen bevisas. 

Skulle det komma fram information som styrker att Evolution får allvarliga påföljder av detta så kommer jag att omvärdera om bolaget får finnas kvar i portföljen. Däremot kommer jag inte att sälja en enda aktie på grund av ren spekulation.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar