onsdag 19 juli 2017

Varför ekonomiskt oberoende?

Ett tydligt mål (och eventuellt delmål) är ett bra sätt att faktiskt åstadkomma något. Målen hjälper oss att stämma av att man har kommit dit man önskar och har en måttstock på hur långt vi har kommit. Det är dock minst lika viktigt att kunna definiera målet och motivera varför man vill nå dit.

Aktieviking-familjen siktar som bekant på ekonomiskt oberoende. Målet i sig är tydligt: Våra passiva intäkter ska överstiga familjens utgifter. Passiva intäkter kan vara t.ex. aktieutdelningar som strömmar in och täcker utgifter (och helst mer därtill!) utan att vi behöver jobba (så mycket) för pengarna. Men när vi väl är fria, vad är själva poängen? Kommer vi att tävla på VM-nivå i att ligga på sofflocket? Nej, detta är inget vi är intresserade av.

När "vanligt folk" hör talas om Early Retirement Extreme så tror de ofta att man siktar på att vara en inaktiv person som inte bidrar till samhället längre. Detta faktum är extra intressant då inte ens "vanliga" pensionärer slutar nödvändigtvis att bidra till samhället utan fokuserar sin tid på vad som är intressant för dem. Förvisso varierar detta med respektive persons hälsa och förutsättningar, men ni förstår säkert min poäng. Bara för att man inte längre jobbar 08:00 - 17:00 betyder inte det att man bara tynar bort på soffan. Tvärtom anser jag och många andra som strävar mot (eller har uppfyllt) ekonomisk frihet att livet har för mycket att erbjuda för att jobba bort hela livet. Att få spendera mer tid med familjen, uppleva världen genom resor och ha långa semestrar än något som Aktieviking-familjen vill sträva mot. Dock kommer jag, Aktieviking, sannolikt alltid att jobba med något via eget företag eller som anställd, om än mer lite mer generösa villkor för min del.

Kanske köper du inte inte mitt argument, och det är okej. Det finns redan kända personer som visar att det jag skriver stämmer, åtminstone för vissa. Exempelvis så har vi Fredrik Lundberg, han är en av Sveriges rikaste personer med en förmögenhet på omkring 30 miljarder kronor. Även om Lundberg sålde alla sina tillgångar imorgon och satte in sina miljarder på ett bankkonto så finns det tillräckligt med pengar för att han och hans efterlevande ska leva gott i många generationer framöver. Vi kan säkert enas om att Lundberg inte behöver jobba för att han oroar sig för att sätta mat på bordet, så att säga.

Istället för att dra sig tillbaka så fortsätter Lundberg att utveckla sina bolag, ge vanligt folk ett jobb att gå till och sakta men säkert flytta fram sina positioner i t.ex. Handelsbanken. Visst har han ett driv, men sannolikt spelar mer pengar på kontot en mindre roll för honom i det stora hela. Han är dessutom långt ifrån ensam om att vara extremt rik och fortsätta jobba, vi har även Bill Gates, Warren Buffet, Stefan Persson för att ge några fler exempel. Samtliga fortsätter att jobba på sina egna villkor med det som ligger dem närmst om hjärtat. Dessutom hjälper de oss vanliga dödliga genom att skapa anställningsmöjligheter och betalar skatt som återinvesteras i våra samhällen.

Det Aktieviking-familjen vill uppnå med ekonomiskt oberoende är alltså en större kontroll över vår tid. Att vi kan välja att spendera vår tid med familjen, välgörenhet eller vad vi nu vill lägga vår tid på utan att oroa oss för ifall vi kan täcka nästa månads räkningar. Samtidigt bidrar företagen vi äger med att ge andra arbete, de lån vi erbjuder låter folk att t.ex. gifta sig och via Arantus hjälper vi entreprenörer att bygga sina drömföretag. Dessutom kommer alla investeringar att löpande betala skatt.

Vi kommer alltså löpande att bidra till samhället på diverse olika sätt, den enda variabeln är att vi kanske inte jobbar lika mycket när vi väl är ekonomiskt oberoende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar