torsdag 29 juni 2017

Diversifiering utanför börsen

Vi har redan redovisat vilka bolag som ingår i Aktieviking-portföljen. En klar majoritet av våra pengar är investerade i börsnoterade bolag, men vi har även investerat i andra tillgångar. Dessa tillgångar är tänkta att agera stötdämpare när det "stormar" som värst på börsen.

Visserligen är den här diversifiering viktigare när vi väl ska leva på kapitalet, men det har sina fördelar redan nu.

Utöver börsnoterade aktier investerar vi även i:

  • Kontanter: De flesta av våra kontanter finns på Sparkonto +Nordax på Avanza. Vi siktar på att alltid ha minst tre månadslöner på det här kontot för att känna oss trygga med att kunna hantera oförutsedda utgifter. Vi anser att avkastningen är högre än de 0.7% vi får av Nordax. Bufferten ger oss nämligen möjligheter som t.ex. att dra ner försäkringskostnaderna genom att ha hög självrisk på samtliga försäkringar.
  • Privatlån: Via Lendify investerar vi i lån (sk blancolån) till privatpersoner. Vi har för närvarande en avkastning på omkring 8 - 9%, vilket är riktigt trevligt. Lånen ger ett bra kassaflöde varje månad som vi kan använda om det skulle krisa. Alternativt till nya investeringar :) Om du registrerar ett konto med min länk så får både du och jag en bonus på 500kr att investera för ifall du investerar minst 5000kr. Givetvis är det inte bindande att investera några pengar överhuvudtaget även om du använder min länk. 
  • Startups: Aktieviking-familjen föredrar att investera i stora företag med stabila kassaflöden i ur och skur, men vi investerar även i startups. Förvisso har vi bara varit med i en investering så här långt men det här inslaget är en rolig och intressant "krydda" i portföljen med chans till mycket stor värdeökning. Givetvis finns är risken att små bolagen går omkull även relativt hög... jag rekommenderar därför enbart att man investerar en liten del av sin totala portfölj i startups. Det finns lite olika sätt för att investera i bolag som ligger utanför börsen, men min favorit hittills är Arantus. Dock är även Arantus ett litet och relativt okänt bolag så var försiktiga och investera inte för stora belopp innan ni känner er trygga med plattformen. 

Jag kommer gå igenom de här tillgångslagen lite mer i detalj i framtida inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar