tisdag 27 juni 2017

Mitt eget val

Hej,

Jag känner att det kan vara viktigt att bygga lite på det Aktieviking nyss skrev om, då många väldigt fort antar att en hemmafru inte kan ha valt sitt "yrke" själv. Många frågar mig saker som får jag veckopeng, eller vad händer om jag vill köpa något som Aktieviking inte låter mig köpa.

På något sätt tycker jag att dessa frågor säger mer om dem som frågar, och deras syn på familjer (och ekonomi) än vad det säger om mig. Vi har helt delad ekonomi, vilket betyder om Aktieviking säger till mig att jag inte kan köpa något så är det inte att jag inte får, det betyder helt enkelt att han inte tycker att det passar i vår budget den månaden. På precis samma sätt så får jag påpeka för honom när jag inte tycker att något passar i budgeten. Ingen av oss bestämmer över den andra, vi gör våra val tillsammans.

Att ha ett fint hem och att laga mat är några av de roligaste sakerna jag vet. Jag står inte och slavar framför spisen i timmar för att laga en middag. Jag har roligt, på samma sätt som vissa spenderar timmar framför TV:n. Att prova nya recept (helst lite svårare) är något jag kan planera för och se fram emot i veckor. Till exempel att laga en stor kalkonmiddag, eller en trerätters middag till mig och min man på nyår.

De som kallar sig feminister och tycker att jag har valt fel förstår inte vad en feminist är. Jag har valt detta själv, och är otroligt lycklig med mitt val.

Att planera, och av någon anledning skriva listor, är något jag tycker är kul. På det sättet så gör det inget för mig att sitta och kolla igenom veckans erbjudand i mataffären och pussla ihop en veckomeny som är varierad, nyttig (för det mesta) och som passar inom den förbestämda budget vi har för matinköp. Jag kanske inte jobbar och tjänar pengar, men jag hjälper min familj att spara de pengar vi har. Detta är något jag vill göra, och det är något som vi som familj tillsammans har beslutat att jag kan göra.

När vi pratar om våra olika uppgifter med ekonomin hemma så har det kommit att bli en standard att referera till det som att Aktieviking är bra på att tjäna pengar, medans jag är bra på att spara pengar. Det är jag som ser till att budgetar som sätts upp följs, om vi till exempel väljer att äta ute en extra gång någon månad så ser jag till att det "kompenseras för" i nästa månads budget. Innan vi gör några köp online så spenderar jag alltid tid på att leta runt efter kampanjkoder eller andra sidor med samma produkt till ett lägre pris. Ska åka och handla så kvittar det om det är ett besök till Ikea, en shoppingrunda till ett köpcenter för att köpa kläder eller bara att åka och veckohandla, jag har alltid en lista på vad som ska köpas och hur mycket (på ett ungefär) det kommer att kosta.

När vi väntade vår dotter så hade jag en lista på det vi behövde ha hemma för hennes första månader, den listan tog jag fram genom egna erfarenheter med barn, det jag pratade om med andra mammor och vad jag kunde läsa mig till på internet eller i mina biblioteksböcker. Vi handlade allt som behövdes till vår lilla viking med ett besök på Ikea, en runda till ett köpcenter för apotek och klädesbutiker, och två onlineköp och en handling i mataffären. Hon är 4 månader nu, och vi har inte fattats något.

Ett exempel på hur jag handlar är hur jag köpte bärselet till vår dotter. Vi kom fram till att det skulle vara lättare att ha henne i ett sele eller en sjal när hunden ska ut på korta promenader än att ta ut vagnen flera gånger per dag. Jag läste mig till att barnmorskor rekommenderar sjalar eller ergonomiska selen. Vi åkte till en butik och pratade med en försäljare som förklarade att om vi köpte en sjal skulle vi behöva köpa flera olika allt eftersom hon blev tyngre. En sjal är billigare än ett sele, men ett sele är billigare än flera sjalar tillsammans. Sen väntade jag tills det var december månad (då vi fick en rabatt i alla leksaksbutiker med vårt Ikanokort). Jag valde den butiken som hade mellandagsrea på de bärselet vi valt ut i butiken. Vi fick ett helt nytt bärsele med ett spädbarnsinlägg för samma pris som ett likadant begagnat sele (utan inlägget) kostade begagnat på blocket.

Många tycker det är omständigt att tänka och handla så som jag gör, men inte bara har jag kul när jag gör det, men för varje litet köp jag kan spara på så tar det oss lite närmare vårt mål om att bli ekonomiskt fria.

MVH
Fru Aktieviking

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar