torsdag 6 juli 2017

P2P-lån via Lendify

Lendify har fått ganska mycket uppmärksamhet de senaste dagarna på diverse bloggar. Kanske inte så konstigt då det är, enligt mig, en mycket bra plattform för att låna ut pengar. Lånen är utan säkerhet är därför s.k. blancolån.


Lån via Lendify har ingått i Aktieviking-portföljen sedan hösten 2016 och avkastningen ligger på ca 8.7% räknat på årsbasis (uppskattningsvis) exklusive serviceavgift. De lån man investerar i finansieras av ett flertal olika personer. Exempelvis kan en låntagare ansöka om att få låna 50 000kr, sedan får investerare via autoinvest-konton eller manuellt bidra med en del av sitt kapital tills det att summan är täckt eller summan är tillräckligt stor för att låntagaren ska acceptera lånet ändå.

Förutsatt att låntagaren accepterar lånet så betalas pengarna ut till dennes konto och investerarna får lånet registrerat på sina Lendify-konto. Går allt som det är tänkt så betalar låntagaren in amortering och ränta varje månad vilket ger investerarna ett månatligt kassaflöde i relation till storleken på investeringen. Räntan som ska betalas av låntagaren varierar beroende på dennes kreditvärdighet och löptid på lånet.

För oss investerare så går 1% - 4.5% (varierar med låntagarens kreditvärdighet) av ränteintäkterna till Lendifys serviceavgift och 30% går till skatt (inkomst av kapital). Den amorterade delen av lånet och det som blir över av amorteringen kan sedan återinvesteras igen eller så kan man givetvis ta ut pengarna och använda dem till annat. Det är inte utan att det känns som att man driver en minibank när man investerar via Lendify, hehe.

Precis som med alla andra investeringsformer så gäller det att ha koll på vilka risker man tar innan man ger sig in på "peer-to-peer lending". Den gode Spartacus Invest tog upp några bra punkter som är värda att fundera på innan man investerar på Lendify eller någon annan p2p-plattform.

Varför investerar vi då en andel av Aktieviking-portföljen via p2p-lån? Huvudargumentet är diversifiering från börsen. Det känns helt enkelt tryggt att ha en investering som inte svänger med börsen, även om investeringsformen givetvis har sina egna risker. Riskhanteringen via Lendifys autoinvestkonton känns rimlig då man t.ex. på ett lån från 5 000kr delas upp på ca 20st olika lån. Därmed riskerar man inte en särskilt stor del av sitt kapital per investering. Återbetalda amorteringar och räntor kan sedan återinvesteras i nya lån, vilket sprider riskerna ytterligare. Vi kör på investeringar som löper upp till 10 år och är nöjda med resultatet så här långt.

Tanken är att Lendify-plattformen ska agera "krockkudde" åt oss vid sidan av vår kontantbuffert när det är dåliga tider på börsen och utdelningar eventuellt ställs in. Det är dock svårt att på förhand veta om det är så illa att en stor andel låntagare börjar få problem med sina månatliga amorteringar samtidigt som börsen haltar, det återstår att se. Innan vi är ekonomiskt oberoende spelar detta inte jättestor roll och när vi väl har passerat den gränsen så lutar vi oss främst på bufferten för att klara oss. Lendify-investeringen är alltså mer som en chansning på högre avkastning. Därför håller vi den här investeringen i storleksordningen 2,5 - 5% av portföljen. Förhoppningsvis kan vi använda det löpande kassaflödet för att dryga ut inkomsterna i dåliga tider eller för att trycka in mer pengar på börsen under nästa finanskris.

Efter ett så här pass långt inlägg vill jag poängtera att Aktieviking-familjen inte har något samarbete med Lendify. Vi får ingen ersättning för att skriva det här inlägget utan är helt enkelt nöjda investerare på deras plattform. Med det sagt så innehåller länken i början av inlägget en länk som, om ni öppnar ett konto, ger både dig och Aktieviking-familjen 500kr att investera för ifall du investerar minst 5 000kr. Givetvis föreligger inget krav på minimiinvestering om du använder länken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar