onsdag 5 juli 2017

Hantering av kreditkort

Aktieviking-familjen handlar allt på kredit. Oavsett om det gäller mat, kläder, diesel, telefonabonnemanget eller något annat så går kreditkortet varmt. Vi påstår oss vara ekonomiska men samtidigt använder vi ett kreditkort med ca 15% ränta, hur kan det komma sig?Givetvis är anledningen att vi faktiskt tjänar pengar på att använda kortet, samtidigt som det agerar buffert åt oss. Just Circle K-kortet har några fina egenskaper som vi drar nytta av:

Ingen årsavgift: Den här punkten är den absolut viktigaste. Aktieviking-familjen skulle aldrig komma på tanken att betala någon årsavgift. 

Ingen fakturaavgift: Åtminstone inte när man betalar med E-faktura. 

Upp till 60 dagars räntefri kredit: Enda anledningen till att vi handlar på kredit. 

0,15 öre rabatt på drivmedel: Rabatten är inledningsvis ganska låg, men om man tankar minst 1000 liter drivmedel per år så höjs rabatten till 0,25 öre. 

0,3% cashback: Detta är inte heller något att hurra över, men betydligt bättre än många alternativt. Tankar man över 1000 liter drivmedel per år så höjs bonusen till 1%. Notera att bonusen enbart kan användas på en bemannad Circle K-station. Det går alldeles utmärkt att använda bonusen till att betala för drivmedel, men är osäker på om det går att få ut bonusen i kontanter.

Extra-kort är gratis: Herr och Fru Aktieviking behöver varsitt kort och tänker inte betala för förmånen.

Det kvittar dock hur bra förmåner ett kreditkort har ifall man löpande råkar ut för att betala ockerräntan på 15% (eller högre). Så pass höga räntor äter fort upp fördelarna med 1% i cashback, vi är därför extremt noga med att betala av vår fakturor till fullo efterhand som de dyker upp på internetbanken.

För att vara noga med att aldrig dra på oss större utgifter än vi klarar av att betala varje månad så är vi  extremt noggranna med att föra en detaljerad budget. Där håller vi koll på hur mycket pengar som ska gå till mat, kläder, nöjen osv. Eventuellt kommer vi att ladda upp en excel-mall för hur vi gör detta om intresset är stort nog. Fru Aktieviking är väldigt duktig på att hantera vår budget och skriver in allt som inhandlas med datum och allt. Även planerade köp skrivs in i budgeten så att vi lätt kan stämma av våra pengaflöden månad-till-månad.

Just Circle K-kortet fungerar bra för oss då vi alltid tankar på Circle K oavsett. Stationerna ligger bra till både i hemtrakten och jobborten. Aktieviking pendlar 6 mil till och från jobbet varje dag så det går lätt att komma upp i de 1000 liter som krävs för att få den högre bonusen. Då vi hade betalat för diesel oavsett så fungerar rabatten vi får via cashback-systemet lika bra som pengar i handen. Hade vi inte tankat på Circle K så hade vi troligtvis haft ett Preem-kort istället. Preem-kortet har i stort sett samma fördelar som Circle K, fast betalar ut bonusen i kontanter istället.

EDIT: Om man vill skaffa ett Circle K-kort så kan man använda den här länken. Vi har inget samarbete med Circle K och får ingen ersättning för det här inlägget direkt eller indirekt om du skulle teckna ett kort hos dem.

2 kommentarer:

  1. Hej aktieviking, jag hittade dig via utdelningsseglaren och jag har också precis skrivit ett inlägg om kreditkort. Jag förstår att du uteslutande tankar på cirkle-k och att du inte behöver oroa dig om 1% bonusen, men jag vill ändå tips dig och dina läsare om Shells kreditkort. Det har 1% på alla köp, cashback i kontanter och det bästa utav allt, du får 2% sparränta på överskottet upp till och med 15 000kr, med insättningsgaranti. Man kan alltså använda detta kreditkortet som ett väldigt förmånligt buffertsparande, nackdelen är ju att du måste använda kortet för att spendera pengarna sen. Kortet är även helt gratis.

    SvaraRadera
  2. Tjenare! Shells kort låter som ett bra alternativ, tack för tipset!

    SvaraRadera