måndag 3 juli 2017

Exxon Mobil tar plats i portföljen!

Idag gick den första aktieköpordern igenom sedan bloggen startades. Aktievalet föll på ett av de största och mest stabila bolagen på den amerikanska börsen:


Oljejätten Exxon Mobil har säkert de flesta som är intresserade av aktier hört talas om. Kanske inte helt oväntat befinner sig bolaget i en svacka likt många andra bolag i oljebranschen. Det som gör att Exxon Mobil sticker ut i mängden är att det är ett lönsamt bolag trots det låga oljepriset.

Konkurrenterna har generellt lite svårt att få ihop ekonomin p.g.a. det låga oljepriset. Exxon Mobil drar nytta av sina skalfördelar som det största noterade oljebolaget i världen och tjänar redan idag tillräckligt med pengar för att täcka investeringar, utdelningar och kommande utdelningshöjningar. När väl oljepriset sätter fart uppåt så kommer även Exxon Mobils lönsamhet att skjuta i höjden. Jag tror definitivt att oljepriset kommer att gå upp framöver, men det är givetvis svårt att veta när.

Jag känner dock absolut inte någon stress med att sälja Exxon Mobil ifall oljepriset skulle sjunka lite till. Tvärtom sitter jag lugnt i båten och inväntar vändning medan utdelningar med ca 3.7% direktavkastning trillar in år efter år. En annan sak som hjäper mig att sitta lugnt med innehavet är att Exxon Mobil har belönats med S&P AA+ i "credit rating". Det innebär att om oljepriset fortsätter att ligga lågt under en längre tid så har Exxon Mobil goda möjligheter att låna till fördelaktig ränta, ifall det det skulle krävas.

Jag vill helst köpa bolag till bra rabatt, men Exxon Mobil är ett så pass stort och fint bolag att kursen inte lär sjunka särskilt mycket till om inget katastrofalt inträffar. Därför sätter jag köpstämpel på bolaget upp till omkring 88 USD.

Givetvis är det här inlägget inte en köprekommendation. Investera enbart i ett bolag efter att du har bildat dig en egen uppfattning om huruvida det är en god investering eller ej utifrån dina egna förutsättningar och krav.

För att vara övertydlig: Exxon Mobil ingår nu i Aktieviking-portföljen. Vi siktar på att behålla alla våra aktier på mycket lång sikt (20+ år), inklusive Exxon Mobil.

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Har nu lagt till den här bloggen på listan över svenska ekonomibloggar.

  http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Kul att få vara med :)

   Radera