söndag 2 juli 2017

Kostnaden för ett barn

När vi väntade vår dotter bestämde vi oss för att hon inte skulle bli så påverkad av att vi håller igen och sparar. Vi har allt vi behöver, men kanske inte allt vi vill ha. Även om vi inte kommer att skämma bort henne och ge henne allt hon pekar på så kände vi att hon borde få ha mer av det hon ville han än vi vuxna.

För att se till att det funkar har vi satt upp en egen "budget" åt den lilla vikingen. Hon har en viss summa varje månad som vi kan spendera på henne, hittills har vi aldrig lyckats använda upp hennes pengar så att säga. Varje månad blir det över, vilket läggs i hennes egna float.

För att bestämma vilken summa vi skulle ha kollade vi över konsumentverkets rekommendationer av för hur mycket ett barn borde kosta per månad. Enligt konsumentverket skulle ett litet barn (vi valde att räkna på kostnaden högt och valde barn runt 6 års ålder, så vi kan ha samma budget länge) kosta under 2000kr/månad. På den summan har vi lagt till och dragit bort saker vi känner är lämpliga i vår familj tex använder vi tygblöjor istället för vanliga engångsblöjor.

Vi räknade på det och insåg att kostnaden för tygblöjor ger en hög engångskostnad, men i längden är tygblöjor betydligt billigare. Det enda problemet med tygblöjor som vi hittade var att det är tidskrävande att tvätta och vika blöjorna hela tiden, men det är inget som stör varken mig eller Aktieviking. Samtidigt är tygblöjorna bättre både för barnets hud och miljön så det var inget svårt val för oss. Vi har även valt att betala hennes barnförsäkring på samma sätt som resten av våra försäkringar, en gång per år. Som det är nu har vi lite drygt 1800kr i månaden åt vår lilla viking.
Hennes pengar kommer idag från att jag tar ut ett väldigt litet antal dagar mammapenning per månad. Ju smartare vi använder hennes pengar ju längre varar de. (När mammapenningen är slut kommer vi naturligtvis inte att dra ner på hennes kostnader!)

Utöver detta så sparar vi hela hennes barnbidrag. Det är tänkt att det ska kunna täck allt från körkort till studier när den tiden kommer. Tanken med att det skulle betala för hennes studier är att hon kan få ut en liten summa varje månad ungefär som CSN, utan att hon sitter fast med studieskulder efteråt.
För att inte riskera att hon växer upp och spenderar allt på en resa, kläder, festandet eller annat en tonåring kan tycka är kul så sparar vi pengarna i en kapitalförsäkring. Vår lilla viking kommer inte att få till gång till allt vi har sparat åt henne fören vi känner att hon är mogen nog att hantera en sådan stor summa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar