söndag 2 juli 2017

Reflektioner efter ett besök på IKEA

Var på IKEA och funderade lite på hur folk väljer vad dom ska köpa på samma sätt som de gör större val i livet. Alla följer gångarna med de fina pilarna som visar vart man ska.

Om man behöver kökshanddukar som finns det synligt och lättillgängligt längs gången som folk pockar på sig och fortsätter att gå. Vissa kommer dit och vet med sig att det är just handdukar de ska köpa. Vissa tar och och letar runt lite i ett visst område, inte för att de faktiskt behöver något utan mer för att se om de hittar något kul att köpa med sig hem, något de faktiskt inte behöver.

När vi åker dit har vi en lista, och inte bara "ny kökshanddukar, etc", utan vi har märket och priset på en produkt vi redan slagit upp. När vi hittar det vi behöver längs gången är det aldrig för det priset vi tittat på tidigare, utan vi får in och leta runt för att hitta just det vi vill ha. På ställen där det finns genvägar förbi områden där vi inte behöver något så hoppar vi smidigt över allt vi inte behöver. Om inte det är något vi vill titta på bara för att... men då köper vi aldrig något där. Alla vår köp är planerade.

Vår familj lever sitt liv på samma sätt, vi går inte bara längs samma väg bara för att alla andra gör det. Vi vet vad vi vill, och om det inte går att få på ett uppenbart och lätt sätt så hittar vi ett annat sätt.

Vi vill inte båda ha heltidsarbeten så som alla gör längs gången, så vi gick ifrån den och gjorde vårt eget val. Min Aktieviking vill inte jobba tills han är 65, så vi skippar den "sektionen" av våra liv och tar genvägen till pensionen.

Jag tror folk generellt sätt hade varit lyckligare om de hade varit mer benägna att göra sina egna val, istället för det som är förväntat av dem. Vissa av dessa valen inser folk inte ens att det är val. Hur många vet att de kan nå ekonomiskt frihet (om de vill det)?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar