söndag 6 maj 2018

Minimalism med barn

Vi som försöker att bli ekonomiskt fria kommer lätt in i ett minimalistiskt tankesätt. Efterhand som man försöker strypa diverse utgifter faller det sig naturligt att försöka utvärdera vad som faktiskt är betydelsefullt och värt att lägga pengar på.

Aktieviking-familjen är inget undantag och vi är numera entusiastiska minimalister. Det var dock lite av en uppförsbacke att komma igång. För mig själv, frun och hunden var det aldrig några större konstigheter. Det fanns en uppsjö olika utgifter som vi kunde byta ut mot billigare alternativ och mängder av saker som kunde säljas, doneras eller kastas.

Mobilabonnemangen bytes från 3 till Vimla, hastigheten kunde sänkas på bredbandet, gamla kläder kastades, många prydnadssaker och teknikprylar kunde säljas. Hunden har aldrig haft särskilt mycket saker utan sattes på ett foder som visade sig vara mycket bättre och dessutom billigare än det förra.

Den svåra biten var att komma fram till hur vi skulle leva minimalistiskt med vår dotter. Även om hon vid tidpunkten hade det bra i fruns mage så ville vi, givetvis, att hon ska ha det ännu bättre när hon kom ut. Vår övertygelse om att minimalistiskt leverne är något positivt sattes på prov ganska omgående.

Visst, vi var riktigt nöjda med att inte ha prylar överallt. Från att vår 3-rumslägenhet hade varit överfylld med saker hade vi fått till en bättre och hemtrevligare lösning med många helt fria ytor. Att informera släkt och vänner om att vi inte önskade oss prylar vid t.ex. födelsedagar och julafton var inte några bekymmer. Men hur gör vi med dottern?

Vi kom fram till att det bästa vore att köpa nya möbler till dottern i form av skötbord, säng samt bord och stol för kvälls/natt-matning (Allt från IKEA). Därefter köpte vi billiga (men fina) kläder efter behov, leksaker/böcker efter vad som anses mest stimulerande för utveckligen.

Det som var dyrare än uppskattat var nappar och nappflaskor eftersom vi var tveksamma kring kvaliteten på de billigare märkena. Vi försökte även med tygblöjor men fick ge upp det då dottern har känslig hud och fick utslag av dem. Lyckligtvis finns det märken på engångsblöjor som är både bra och relativt billiga.

Barnvagn och bilbarnstol köptes i begagnat skick av en kollega till mig. Att vi fick den möjligheten var något som hjälpte rejält med ekonomin då det är svindyrt att köpa nya barnvagnar och bilbarnstolar. Inte minst då bebisarna växer ur båda relativt fort.

Vi var mycket nöjda med resultatet av våra inköp. Det kändes skönt att veta att dottern fick allt som hon behövde, minimalistiskt men utan att trumma på hennes eller våra egna behov.  Dessvärre var inte våra egna föräldrar med på noterna. Det kändes som att de ville tömma varenda leksaksaffär och klädesbutik med bebiskläder och hälla allt över dottern.

Det blev en hård kamp med att få våra föräldrar att inse att det är okej att ge vår mini-Aktieviking kläder och saker, men det behöver inte vara så överdrivet. Det räcker gott med en eller två leksaker och något enstaka klädesplagg vid födelsedag eller julafton.

Både jag och frun blev skapligt överraskade över att det var just våra föräldrar som var det största hindret för att leva minimalistiskt med barn. Det visade sig att de trodde att poängen var att vi skulle snåla in på dotterns behov för att spara några hundralappar per månad. Efter ett ordentligt klargörande kring att vi har en sparkvot på minst 40% av lönen varje månad och har en rejäl buffert så lugnande våra föräldrar lite.

I retroperspektiv skulle vi nog har varit tydligare mot våra föräldrar redan från början. Varken jag eller frun skulle skänka en extra tanke på att köpa t.ex. en nya nappar ifall dottern behövde det. Varken sparkvoter eller minimalism är heligare än att de justeras om det finns en god anledning till det.

Minimalism handlar om att utvärdera vad som faktiskt behövs och att göra sig av med och (helst) inte köpa sådant som är överflödigt. Att skära ner på sådant som faktiskt behövs för att man ska leva ett bra liv bara för att spara ett par kronor är bara dumsnålt.

Det fungerar alltså alldeles utmärkt att leva minimalistiskt med barn i familjen. Är man bara lite påläst om vad barn faktiskt behöver så går det att spara in på många saker (och därmed pengar) utan att barnet drabbas på något sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar