onsdag 2 maj 2018

Jason Fiber och optimism

En av mina främsta Early Retirement Extreme-förebilder är Jason Fieber. Han driver bloggen Mr. Free at 33 (och tidigare Dividend Mantra). Han är en amerikan som lyckades bli ekonomiskt oberoende vid 33 års ålder och är numera bosatt i Thailand.

Fiebers portfölj är ganska extremt diversifierad och innehåller i dagsläget 110 olika företag. Hans FIRE-portfölj fokuserar uteslutande på företag som löpande höjer utdelningarna år efter år. Tankesättet att det är bättre att sprida ut portföljen över många innehav för att minimera risken och effekterna av utdelningssänkningar/inställda utdelningar är något som tilltalar mig starkt.

Aktieviking-portföljen följer Fiebers strategi kring diversifiering och det långsiktiga målet är att ha omkring 100 olika företag i portföljen. Naturligtvis ska det vara ca 100 bolag av god kvalité och därför tar jag in max 1 nytt bolag i portföljen varje månad. Strategin tvingar fram eftertanke och passar mig väl. Dessutom är det lättare att bita ihop när ett bolag går dåligt ifall det enbart utgör någon enstaka procent av portföljen.

Det som gör Fieber så imponerade är dock inte bara hans ekonomiska framgångar, han är även väldigt optimistiskt av sig. Trots att livet har serverat Fieber ett stora antal motgångar i livet som t.ex. en mamma som drogade ner sig (och slutligen tog sitt liv), han blev mobbad i skolan, hade ett hemskt jobb mm. så verkar han alltid ser saker och ting från det ljusa sidan (läs gärna hans historia här).

Att vara optimistisk och välkomna världen och dess möjligheter trots stora motgångar i livet är en fantastik bedrift. Jag har själv haft perioder i livet där "allt" har känts tungt och det har varit ett hårt arbete att bara motivera sig att stiga upp ur sängen på morgonen. I retroperspektiv hade nog många av dessa perioder kunnat undvikas helt eller delvis om min grundinställning var lite mer optimistisk.

Det är givetvis lättare sagt än gjort, men jag tror inte att man har något att förlora på att vara en optimist. I mitt fall kommer nästan uteslutande all positiv energi från min fantastiska familj: frun, dottern och hunden. När saker och ting känns svårt och jobbigt väljer jag att fokusera på dem och tänka på t.ex. hur jag ska busa med dottern när jag kommer hem från jobbet. I de allra flesta fallen hjälper detta och låter mig komma över "det dåliga" ganska fort.

Jag försöker även att skärma av mig själv från saker och ting som ligger utanför min kontroll. Det är sällan (numera) som jag jagar upp mig över hur illa folk kör på vägarna eller vilka beslut våra politiker fattar. Istället kör jag så bra jag kan och röstar på det parti som stämmer bäst överens med mina värderingar. Tekniken är alltså att fokusera på saker som man kan förändra och försöka undvika negativa känslor från sådant som man ändå inte kan göra något åt.

Optimism är verkligen ett kraftfullt verktyg att ha med sig. Det kommer säkerligen fler blogginlägg om det här ämnet så fort jag har fått möjlighet att strukturera mina tankar lite bättre. Tills dess vill jag varmt rekommendera Jason Fibers blogg Mr. Free At 33, om du inte redan läser den. Läs gärna några av hans inlägg om optimism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar