tisdag 11 juli 2017

Spartips, del 1

När man har bestämt sig för att börja spara (eller höja sparkvoten) så är det lätt att man får känslan av att det inte finns något att skära ner på. Det finns dock många saker som kostar pengar i vår vardag som man inte alltid tänker på. För att hjälpa våra läsare att komma igång så kommer vi att ta fram en serie i tre delar som tar upp spartips på olika nivåer.

Spartipsen nedan är lätta såtillvida att de inte kräver någon större anpassning av spararen. Ofta krävs det en liten mängd initialt arbete för att sedan njuta av besparingarna. Eventuellt behövs en minimal beteendeförändring eller begränsat underhåll för att dra nytta av fördelarna.

OBS: Den här sidan kan komma att uppdateras efterhand som det dyker upp nya spartips som vi själva kommer på eller rekommenderas av våra läsare.

1. Kreditkort - minimera avgifter

Säg upp eventuella kreditkort/bankkort som kostar pengar. Ett bra betalkort ska inte kosta något i varken årsavgift eller fakturaavgift det det enbart gynnar banken och inte dig. Dessutom ska ett bra betalkort även ge dig räntefri avbetalning (för kreditkort) i upp till 60 dagar och belöning i form av "cashback" och/eller rabatter. Nedan följer mina rekommendationer:

Kostnadsfria bankkort (utan kredit):

Forex bankkort
Vi använder själva detta här bankkortet. Inte mycket att säga mer än att det har fungerat bra så här långt. Vanliga bankkort är inte så spännande :)

Länsförsäkringars bankkort
OBS: Det här kortet är enbart kostnadsfritt om man är guldkund, vilket kräver ett visst engagemang i banken. Man behöver ha sin hemförsäkring hos LF plus att man måste månadsspara minst 500kr/månad i deras fonder alternativt ha minst 200 000kr i samlad kapital hos dem.

Kreditkort:

Circle K Mastercard
Ifall man tankar mycket hos Circle K är detta ett trevligt kort. Tankar man minst 1000 liter drivmedel per år så får man 25 öre rabatt per liter och 1% cashback som man kan utnyttja till att exempelvis betala drivmedel. Kortet innehåller även tanka-fel-drivmedel-försäkring, reseförsäkring mm. Det finns även ett inlägg som tar upp hur Aktieviking-familjen använder kortet här.

Preem Mastercard
Fungerar ungefär som Circle K-kortet, men kan ger 1% i cashback som man kan få ut i kontanter direkt på bankkontot. Givetvis får man ifall man betalar med kortet på Preems stationer.

Shell Mastercard
Mycket likt de övriga två korten, men ger rabatt på Shells stationer istället. Ger även 2% sparränta upp till 15 000kr. Stort tack till bloggaren "Resan mot miljonen" som tipsade om kortet och själv har skrivit om kortet här.

Ikano Kort Visa
Trevligt kort som ger rabatter inom en ny bransch varje månad. OBS: I skrivande stund tar Ikano bank ut en fakturaavgift på 25kr, var därför noga med att den samlade rabatten du får på dina månadsköp täcker och (helst) överstiger de 25kr som fakturan kostar.

OBS: Givetvis bygger besparingarna på kreditkorten på att du löser skulden till fullo varje gång fakturan kommer. Betalar man räntorna på 15% och upp så försvinner fördelarna extremt fort!

2. Abonnemang - Säg upp onödiga löpande utgifter 

Avsluta abonnemang/prenumerationer som inte används: Kanske har du ett gammalt mobilabonnemang som ligger och skräpar? Kanske betalar du för både Netflix och Viaplay? Gå igenom vilka du har och säg upp konkurrerande tjänster. Det går alldeles utmärkt att t.ex. pausa ett Netflix-abonnemang och köra på HBO nordic ett tag, för att sedan byta tillbaka igen. En vanlig bov här är gamla mobilabonnemang som ligger och skräpar. Används de inte så ska det givetvis avslutas omedelbums!

3. Byt till ett billigare mobilabonnemang

Hur ofta ringer du din teleoperatörs support? Troligtvis aldrig eller sällan. Är man minimalt tekniskt så går det alldeles utmärkt att använda en av de billigare operatörerna. Dessa hyr in sig i de större operatörernas nät och lyckas hålla lägre kostnader genom att t.ex. inte tillhandahålla någon telefonsupport. En bra operatör har inte någon bindningstid och en uppsägningstid på max 1 månad.

Mitt val föll på Vimla, vilka använder Telenors nät. De är det billigaste alternativet (vad jag vet) och ger dessutom rabatt ifall man rekryterar vänner. Ifall du tecknar ett abonnemang hos Vimla via en av länkarna så får både du och jag 10kr per månad så länge vi båda fortsätter vara kunder. Ja, du tänker rätt! Om ditt abonnemang kostar 100kr och du rekryterar 10 vänner så ringer du gratis :)

Andra alternativ (som jag dock inte har testat) är Fello (Telias när) och Hallon (Tres nät).

4. Byt elleverantör 

Att byta elleverantör är inte särskilt svårt och är något alla kan göra. Ifall det behövs så kan du ringa din nuvarande leverantör för att reda ut t.ex. vilken bindningstid du har och vilket pris du betalar idag. Information kring pris och bindningstid brukar man även hitta på den senaste fakturan.

Enklast går det att byta om man använder jämförelsetjänster som Elskling eller Compricer. Ta reda på vilken årsförbrukning din bostad har och knappa in vilka krav du ställer och välj det billigaste alternativet, klart! Det är sällan man bryr sig om elen kommer från Fortum, Kraftringen eller någon annan leverantör. Ett tips kan vara att välja ett billigt abonnemang med bindningstid på 1 år, sedan tar du det billigaste alternativet varje år. På det sättet kan man få extra billig el genom att löpande köra med "ny kund"-rabatt. Tänk på att man kan byta elleverantör även om man bor i hyresrätt.

Ifall man inte alls orkar sätta sig in i detta så kanske Kundkraft är ett alternativ? Att manuellt söka elavtal lär ge ett bättre resultat, men det lär vara bättre att gå med i Kundkraft än att inte byta alls. Jag har dock inte provat tjänsten själv.

5. Använd tygpåsar när du handlar i matbutikerna

Genom att använda tygpåsar istället för plastkassar så sparar man minst ett par hundralappar per år. Det är billigare att köpa separate plastpåsar till att slänga soporna i än att löpande pröjsa 2kr per bärkasse. Det är dock inte bättre för miljön att använda tygkassarna, om det är ett bekymmer.

6. Ställ in rätt temperatur på kylskåp och frys

Varje extragrad kostar löpande pengar. Ett kylskåp bör hålla 5 grader C, detta ökar även hållbarheten på maten vilket kan spara pengar. 12 grader C i svalen och -18 grader C i frysen. Ifall du har -22 grader C i frysen så ökar det energiförbrukningen med hela 20%!

Mer information hittar du här.

5. Handla mat i de billigare matbutikerna

Vi behöver alla handla mat och här finns mycket pengar att spara! Aktieviking-familjen handlar främst på Willys och vi är nöjda med både kvalité och pris där. Genom att föredra de billigare varumärkena som Eldorado och Garant kan man spara en rejäl slant mot "dyringarna". Är man medlem i Willys+ så får man fina erbjudanden ibland. Ibland handlar vi utvalda varor på Netto och/eller Lidl när ett bra erbjudande dyker upp.

Ett tips är att handla kött, frukt och grönsaker efter vad som är billigt just när du handlar. Kolla upp vad som är billigt och planera matsedeln efter det. Bäst är om man kan handla 1 gång per vecka eller mer sällan för att spara in på transportkostnad (om någon) och minska risken för att det slinker ner extra choklad och ostbågar i varukorgen.

6. Klippning hemma

Att klippa håret hemma har definitivt sina fördelar, åtminstone för killar. Att klippa Aktieviking hos frisör brukade gå loss på ca 320kr. En bra hårtrimmer kostade ca 700kr, så valet var enkelt. En enkel, välfungerande frisyr är köra sidorna på 2 - 3 mm och 1cm ovanpå huvudet. Går t.o.m. att fixa själv om man är modig. Frisyren passar bra till ett ambitiöst vikingaskägg!

Fru Aktieviking låter inte mig klippas hennes hår, så hon går och klipper sig hos frisören 1 - 2 gånger per år. Fegis!

7. Planera inköp före inhandling

Istället för att "åka och shoppa" så skriv ner allt du vill köpa. Tänk sedan igenom om du faktiskt behöver allt och stryk det som är överflödigt (som t.ex. ny TV). När du väl inhandlar prylarna så var noga med att enbart inhandla det som finns på listan. Och skippa kaffet på espresso house, det är mycket billigare hemma.

8. Se över kostnaden för bredband 

Att säga upp bredbandet helt hade nog varit svårt för de flesta av oss. Däremot kan man ofta får ner kostnaden genom att sänka hastigheten och/eller byta leverantör. För att underlätta jämförandet av olika leverantörer kan man använda tjänster som t.ex. Bredbandsval och Compricer.

Om det är av intresse så använder Aktieviking-familjen Bahnhof. De är inte absolut billigast men har konkurrensmässiga priser och är den enda bredbandsoperatören som på riktigt slåss för personlig integritet, vilket vi värderar högt och gärna betalar extra för.

9. Överför ditt sparande i aktier och/eller fonder till en nätbank

De flesta storbankerna är fortfarande dyra och begränsade när det kommer till aktie- och fondhandel. Genom att överföra sparandet till en nätbank så kan du dra ner kostnaden för ditt sparande ganska rejält. De billigaste alternativen (som jag känner till) är:

Avanza: Detta är Aktieviking-familjens favoritbank. Valet föll på Avanza p.g.a deras rena gränssnitt, stora utbud av fonder och rimliga priser på aktiehandel. Glöm inte att ändra courtage-nivån till en nivå som passar din storlek om du handlar aktier. Jag kör på courtage-nivå "mini" då de flesta av mina affärer är på under 15 600kr. Ändrar till högre courtage-klass vid behov. Gillar starkt deras användargränssnitt.

Nordnet: Ungefär samma som Avanza. Har inte testat Nordnet men är lite lockad av deras Shareville-tjänst där man kan dela med sig av vilka innehav man har.

Degiro: Hyffsat ny nätbank. Har ingen erfarenhet av dem men de verkar ha bra priser på aktiehandel. Jag rekommenderar dock i första hand Avanza eller Nordnet då dessa är lite mer etablerade. Med det sagt är inte Degiro nödvändigtvis dåliga, jag har bara ingen erfarenhet av dem.

Fonder och svenska aktier mår bäst på ett investeringssparkonto. Utländska aktier bör man ha på en kapitalförsäkring för att få tillbaka källskatten.

10. Se över dina lån

Det finns bara en sorts lån som är bra och det är sådana som gör dig rikare. Bolån och CSN-lån är inget vidare och lån till konsumtion är den värsta av dem alla. Jag skulle ge följande tips till den som är skuldsatt:

1. Om du har lån på dina kreditkort som löper med superhög ränta (> 8%) så betala av illa kvickt! Ta hjälp av privatlån för att sänka räntekostnaden om möjligt.

2. Ifall du har privatlån så försök att förhandla ner räntan så mycket det bara går. Det kan vara en bra idé att använda tjänster som t.ex. Lendo så att det inte görs för många kreditupplysningar på dig (vilket drar ner din kreditvärdighet).

3. Prioritera att amortera privatlånen om de gör att du lever på små marginaler. Amortera helst av privatlånen helt, eller åtminstone så att du känner att du en bra marginal varje månad.

4. Ifall man har hittat bra investeringsalternativ så kan det vara värt att investera pengarna istället för att extra-amortera på privat- eller billån. Detta är dock riskabelt och enbart något jag kan rekommendera ifall man har en stor kontantbuffert som kan lösa lånet i ett svep ifall räntorna börjar sticka iväg. Gör absolut inte detta ifall du är nybörjare och/eller inte kan lösa lånet direkt!

5. Ta inga nya lån! Undantagen är eventuellt bolån och ifall du är säker på att du kan investera pengarna till en högre avkastning än vad lånet kostar. Ifall man kan låna till en ränta på 2% och du kan investera pengarna på ett hyfsat säkert sätt till säg 4% avkastning så är givetvis mellanskillnaden ren vinst. Dock bör detta bara göras med en relativt liten del av portföljen, typ 10%, förutsatt att man känner sig säker på att det blir en bra affär. Så länge lånet är hyfsat litet bör det nämligen inte vara några större bekymmer att sälja andra tillgångar för att täcka lånet ifall det blir ofördelaktigt.

11. Var försiktig med att ta dig an nya, löpande utgifter

Oavsett hur man ser på det så gör utgifter dig fattigare. Sämst är de riktigt stora engångskostnaderna och de löpande utgifterna som äter upp din lön månad efter månad. Räkna på hur mycket pengar du har tjänat på att investera pengarna istället så avskräcker det från de flesta köp. Låt oss ta ett exempel:

Om man köper en indexfond som t.ex. Avanza Zero så lär den prestera omkring 7 -  9% per år i snitt (över lång tid). Vi antar här att vi kan investera till en fast ränta på 8%. Med det i åtanke tittar vi på ett Spotify Premium-abonnemang, vilket kostar ca 100kr/månad. 100*12=1200kr på ett år. Ifall vi hade investerat 1200kr per år i 10 år till en ränta på 8% så hade vi fått hela 18 040kr! Detta förutsätter att vi har investerat på ett investeringssparkonto (betalar skatt årsvis).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar