onsdag 2 augusti 2017

Portföljens X-ray

Trots att sparandet numera sker per automatik i fonder så vill jag ändå ha lite koll på de största bolagen i portföljen. Detta är bara för skojs skull och viktning i fonder kommer sannolikt aldrig att bestämmas efter vilka specifika bolag som ingår vid ett givet tillfälle.

Via t.ex. Avanzas hemsida får man lätt en överblick över vilka bolag som ingår i respektive fond, men när man investerar i breda indexfonder blir det lätt så att ett och samma företag ingår i flera av dem. Dock är det lite knivigare om man vill ha information om överlappande ägande i hela portföljen, men det finns bra tjänster som kan hjälpa till med detta. Mitt val är Morningstar, vilken är en gratis tjänst som erbjuder en uppsjö intressant information om fonderna via deras X-ray-tjänst och är dessutom helt gratis.

Vi X-ray-tjänsten framgår t.ex. vilka som är de 10 största aktieinnehaven i portföljen och vilken vikt de har. Procentsatsen anger andel i hela portföljen:

Investor AB B - 1.4%
Industrivärden AB C - 1.4%
Apple Inc - 1%
Microsoft Corp - 0.7%
Nordea Bank - 0.5%
Amazon.com Inc - 0.5%
Kinnevik AB B -  0.5%
Danske Bank A/S - 0.5%
L E Lundbergföretagen AB B - 0.5%
Volvo AB B - 0.5%

Tillsammans utgör de 10 största innehaven 7.5% av portföljen. Att flera svenska bolag kvalar in på listan beror på att de väger väldigt tungt i de fonder som äger bolagen plus att t.ex. Investor även ingår i världsindexen och viktas upp av globalfonderna.

Exponering mot de olika geografiska områden ser ut som följer:

Exponeringen mot Sverige sticker ut en del, men är som förväntat. 

Fördelningen baserat på bolagsstorlek ser ut som följer:

Branschfördelning:
Att portföljen är så riktad mot finans beror på att många banker och investmentbolag ingår i portföljen. Jag vill dock påstå att Investmentbolagen bidrar med mer än bara finansverksamhet då de äger olika sorters bolag. Därför är jag ändå trygg med den hårda vikingen mot finanssektorn. 

Tillgångsfördelningen:

Att aktiedelen i praktiken är mindre än de 80% jag har valt är för att de aktiva fonderna väljer att ha lite större kassa istället för att köpa bolag till överpris. Detta samtidigt som aktiefonder överlag behöver ha lite kontanter för att klara dagliga in-och-utflöden av kapital. 

Även lite kul är att portföljens genomsnittliga P/E-värde är 13,4 och P/B ligger på 1.7. Båda värdena var bättre än jag förväntade mig! Samtidigt blir det lätt lite missvisande när man inkluderar så pass många olika bolag i en portföljen, men värderingen kännas åtminstone rimlig. 

Ifall du själv investerar i fonder så rekommenderar jag starkt att du skapar ett konto på Morningstar och slänger ett öga på hur din egen portföljsammansättning ser ut. Kanske har du i praktiken en för tung vikt mot någon som du inte hade tänkt dig?

Aktieviking.se har inget samarbete med Morningstar.se och därmed utgår ingen ersättning för den här artikeln. Jag använder deras tjänster och rekommenderar dem för att jag är en nöjd kund, helt enkelt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar