fredag 27 april 2018

Nytt bolag i portföljen: At&t

Jag tycker att en bra utdelningsportfölj behöver två kategorier av bolag: de som stadigt ökar sina utdelningar och de som redan har hög direktavkastning men inte växer så mycket. At&t tillhör den senare kategorin och jag förväntar mig således ingen mirakulös kursutveckling. 

Däremot bistår At&t med en hög direktavkastning på ca 6% och bolaget höjer stadigt utdelningen från år till år, men oftast bara med ett par procent åt gången. Jag förväntar mig att direktavkastningen kommer att stå för en majoritet av totalavkastningen från det här innehavet. Man ska inte underskatta fördelen man att löpande få in ordentligt med kontanter på kontot!

At&t breddar Aktieviking-portföljen ytterligare genom att introducera en ny bransch, nämligen telekom-branschen. Det är en hårt konkurrensutsatt men lönsam bransch. Lågprisoperatörer som t.ex. T-mobile försöker löpande att ta marknadsandelar från At&t och Verizon genom att tillhandahålla snarlika tjänster till lägre precis. Detta tvingar jättarna i branschen att sänka priser eller bättra på sina erbjudanden för att behålla kunder.

Det är ju trots allt inte särskilt svårt för kunderna att lämna sin operatör för en annan oavsett om vi pratar mobilabonnemang eller bredbandstjänster. Just eftersom konkurrensen är så hårt så är At&t ett tämligen aggressivt bolag när det gäller att köpa upp andra, mindre bolag för att skaffa sig fler kunder och växa ytterligare. 

Utöver att köpa upp andra telekombolag köper At&t även bolag som tillhandahåller tjänster in TV och media för att stärka sitt utbud till kunder. 2015 köpte At&t bolaget DirecTV för att stärka sitt utbud inom TV-tjänster och man har lagt ett bud på mediakonglomeratet Time Warner (Äger bl.a. Adult Swim, HBO, Big Bang Theory, Harry Potter, Game of Thrones mm). Den amerikanska regeringen försöker dock förhindra att köpet går igenom så det är ännu oklart hur det blir med affären. 

Enligt vad jag kan förstå så känns det sannolikt att affären går igenom ändå, men väljer att se det som en "joker" än så länge. Jag tycker att At&t är ett fint och köpvärt bolag även utan Time Warner och kommer att bli lite besviken men behåller mina aktier även om affären inte blir av. 

At&t kommer nu att ligga som en stabil kassako i portföljen och jag kommer mer stor sannolikhet att ha kvar bolaget i portföljen så länge utdelningen inte sänks. 

Portföljen har uppdaterats till att även inkludera At&t. 

Disclaimer: Jag ligger lång i At&t. 

6 kommentarer:

 1. Jag tycker också att AT&T är intressant på dagens prisnivå men dollarn hindrar mig från köp. En återgång till historiskt snittpris på 7,5 sek/dollar ger ju en utdelningssänkning på ca 13% i sek för att inte tala om om dollar skulle falla ner tillbaka ner till 6 sek igen då blir det ju en sänkning på 30%. Därför tittar jag på det svenska alternativet Telia istället. Nu drog den ju iväg på rapporten men hoppas på att den sjunker tillbaka lite under sommaren som ju brukar vara en svag period på börsen.
  Hur ser du annars på valutarörelser? Priset på dom större valutorna har ju en tendens att med några års mellanrum röra sig runt ett snitt. Dollarn tex brukar slå mellan typ 6 och 9 sek vilket ju blir en väldig skillnad för en svensk investerare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare,

   Jag tycker att det är svårt att veta när en växelkurs är dyr eller billig. Historiken kan ge en vägledning med är inte nödvändigtvis ett facit. Därför väljer jag att köpa fantastiska företag till bra pris (i lokal valuta) oberoende av växelkurs.
   Eftersom valutarörelserna även påverkar vinsten för de flesta storbolagen (tänk t.ex. import av varor i, för dem, utländsk valuta) är det svårt att förutse hur valutarisken kommer att slå mot deras vinst och slutligen hur utdelningstillväxten blir för mig över flera decennier framåt. Därför väljer jag att se det som ett nollsummespel och köper i ur och skur istället. Valutarisken gäller ju även svenska företag som t.ex. köper in sina varor i USD eller annan utländsk valuta.

   Radera
  2. Intressant att höra hur andra tänker. Själv så bygger jag sedan många år tillbaka en internationell utdelningsportfölj. Jag brukar göra som så att jag följer växelkurserna och tittar först och främst på att köpa nya aktier i det land som för tillfället har en lågväxelkurs. För närvarande så blir det då köp i Sverige för min del då vår valuta står väldigt lågt just nu.
   Men vist förstår ditt tänk med att inköp, export mm för företagen jämnar ut skillnaderna.

   Radera
 2. Hej,
  Dina tankar kring skuldsättningen och en stigande ränta?

  https://www.dallasnews.com/business/att/2017/06/30/can-att-king-debt-keep-paying-ever-higher-dividends

  https://seekingalpha.com/article/4077489-t-dividends-become-debt

  Ett axplock. Menar ej att kritisera e.d., utan är enbart intresserad av dina tankar kring den mycket höga skuldsättningen.

  Att tillägga är att jag ej är insatt i vare sig bolaget eller marknaden, så min fråga kanske inte är adekvat.

  Önskar dig all lycka.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Du får gärna kritisera mina innehav. En stor anledning till att jag redovisar mina innehav är just för att få kritik så att vi alla kan bli bättre investerare genom att vända och vrida på innehaven.

   Skuldsättningen tenderar att bli ansträngd för företag som försöker växa genom större förvärv. Det vore dumt att bortse från risken med ökad skuldsättning men jag tycker att situationen är hanterbar för At&t.

   Ifall de lyckas få igenom köpet av Time Warner så ökar skulden men samtidigt får de nya muskler att hantera den. Time Warner har starka kassaflöden och en tillväxt på ca 10%. Jag tycker att Seeking Alpha-artikeln klart underskattar de möjliga synergieffekterna.

   Ifall Time Warner-affären inte går igenom så kommer At&t sannolikt att tuffa på som vanligt och sakta men säkert höja sina utdelningar med någon procent per år. Att skulden skulle ticka iväg till ohanterbara nivåer känns inte sannolikt, tycker jag.

   At&t väger idag ca 3.5% av portföljens värde och jag belönas med en uthållig utdelning på omkring 6% per år. Jag tycker att det är en rimlig belöning kontra risken, men det är givetvis upp till var och en att bedöma själv.

   Tack för din kommentar!

   Radera