måndag 26 augusti 2019

LCHF

Herr och fru aktieviking har under längre tid lagt på sig lite för många oönskade kilon. Träning har givetvis hindrat situationen från att spåra helt, men det har ändå funnits ett behov av att göra något åt saken.

Vi hittade dokumentären "The Magic Pill" på Netflix och blev genast intresserade av att gräva vidare. Dokumentären handlar om dieten LCHF (Low Carb High Fat). Namnet beskriver dieten ganska bra då man helt enkelt håller nere på kolhydrater som t.ex. rotfrukter, ris, bröd, socker osv. Det man äter istället är fett och även en del protein.

De fetter som man bör få i sig är dock inte vilka som helst. Exempelvis är frityrolja fett men man lär knappast må särskilt bra om man klunkar i sig stora mängder av det dag ut och dag in. Nej, det man bör fokusera på är de naturliga och bra fetterna som exempelvis kallpressad kokosolja och kallpressad olivolja. Oljorna innehåller massivt med kalorier som kroppen sedan kan ombilda till ketoner, vilka i sin tur kan sägas ersätta kolhydraternas funktion.

Efter att ha testat dieten på oss (dottern exkluderad) i en och en halv vecka så mår vi bättre än någonsin. Vi äter ovo-vegetariskt (vi äter alltså ägg) här hemma och det mesta vi äter sedan tidigare innehåller inte särskilt mycket socker eller kolhydrater. Vi kunde därför behålla i princip allt protein som vi är vana vid. Det som fick exkluderas var främst bröd, potatis och pasta.

Nu följer vi den här dieten hårt och försöker att inte äta mer än 50g kolhydrater var per dag. Detta för att hjälpa oss att tappa vikt relativt fort. Så här långt har resultatet var mycket bra och vi har båda fullkomligt rasat i vikt. Samtidigt mår vi riktigt bra och jag känner enbart av en mindre prestationsförlust på gymmet. Sannolikt kommer detta att förbättras med tiden efterhand som kroppen lär sig att bränna fett istället för kolhydrater.

Innan jag säljer in LCHF för hårt så ska det tilläggas att det finns nackdelar också. De första dagarna eller veckan mår man vanligtvis riktigt dåligt. Det drabbade även oss och jag var mycket nära på att helt frångå dieten den andra dagen. Tydligen är detta kroppen som lider av att den inte får samma sockernivåer som den är van vid. Kämpar man sig igenom den perioden så känner man sig mycket bättre efteråt. Dessutom kan magen spåra ut av allt fett, vilket även drabbade mig.

Jag tror att vi kommer att hålla fast vid den här lite mer extrema nivån av LCHF till mitten av november. Därefter kommer vi sannolikt att öka antalet kolhydrater något, men fortfarande inom ramen av dieten. Detta för att inte behöva undvika rotfrukter och frukt helt.

Avslutningsvis vill jag nämna att LCHF kanske inte är rätt för alla. Oavsett vill jag ändå rekommendera att man faktiskt vågar lägga ordentligt med pengar på maten man konsumerar så att man ger sig själv en ärlig chans. Att gå ifrån att äta särskilt mycket processad mat är nog ett säkert kort oavsett diet.

Lite länkar för den som vill veta mer om LCHF:

https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-low-carb-ketogenic-diets

https://www.healthline.com/nutrition/lchf-diet-plan-and-menu

https://www.dietdoctor.com/se/lchf

För den som vill testa LCHF och är vegan eller vegetarian:
https://www.healthline.com/nutrition/low-carb-as-a-vegetarianInga kommentarer:

Skicka en kommentar